bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Goede voornemens en échte verandering

29 januari 2024

Eind januari. Heb jij al teruggekeken op jouw goede voornemens? Meer bewegen en wekelijks naar de sportschool, minder en gezonder eten, minder alcohol… Ieder nieuw jaar spreken we vastberaden en met hoopvolle verwachting onze voornemens uit. We denken dat we genoeg hebben aan onze wilskracht en een plannetje, maar niets is minder waar. Ruim 80% van de goede voornemens sneuvelt in de eerste maand.

Het is bewonderenswaardig hoe deze intenties ons innerlijke kompas beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld het voornemen om meer te sporten: het idee van een gezonder lichaam en het hebben van meer energie beweegt ons vooruit. Door (social) media worden we gevoed met voorbeelden van anderen die hun levensstijl hebben veranderd en resultaat hebben geboekt. Maar wat gebeurt er werkelijk in onze hersenen wanneer we dit voornemen maken?

De oorsprong van deze diepgewortelde verlangens ligt vaak dieper dan de oppervlakte van ons bewustzijn. Ze worden gevoed door sociale druk, media-invloeden en persoonlijke ervaringen. Het streven naar een betere versie van onszelf wordt vaak gedreven door externe factoren – een ideaalbeeld dat we onbewust nastreven in plaats van onze eigen innerlijke drijfveren en overtuigingen. Dit houdt eigenlijk nooit stand.

Échte verandering

Het lijkt erop dat de sleutel tot het realiseren van échte, blijvende verandering niet alleen ligt in het stellen van doelen, maar vooral in de weg ernaartoe. Het begint met een dieper begrip van wie we zijn en wat ons drijft. Een doordacht plan dat gebaseerd is op realistische doelen, stapsgewijze acties en vooral, een veerkrachtige mindset in plaats van de ‘quick fix’. Zo’n plan omvat het opstellen van haalbare mijlpalen, het vieren van successen en het omarmen van fouten als leermomenten in plaats van struikelblokken. Het gaat niet alleen om het veranderen van gewoonten, maar ook om het bouwen van een levensstijl die past bij wie we echt willen zijn. En dit bouwen aan die levensstijl is een reis die we allemaal kunnen maken.

Ingewikkeld?

We horen je denken: dit klinkt als een ingewikkeld en langdurig plan, ik stel het liever nog even uit. Maak je geen zorgen, want dat is precies waar onze personal trainers jou bij kunnen helpen. Je hebt misschien, zoals vele anderen, een beetje hulp nodig om tot effectieve verandering te komen. Fit-Together heeft expertise van lifestyle coaching in huis en kent de valkuilen van verandering goed. Wij helpen je met het stellen van realistische doelen, met die ‘stok achter de deur’, een realistisch (en smakelijk) voedingsplan en de juiste mindset om doelen te halen. Onze programma’s zijn er op gericht om je op een positieve manier letterlijk en figuurlijk te bewegen naar een gezonde levensstijl met blijvende verandering.

Wil je weer fit door het leven? Plan een vrijblijvende proefsessie en intake om te horen hoe jouw plan er uit kan zien!