bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Doorzettingsvermogen alleen is niet genoeg is voor duurzame verandering

20 juni 2024
Tekort aan doorzettingsvermogen is niet het probleem

Veel mensen denken dat ze niet succesvol kunnen zijn omdat ze niet genoeg doorzettingsvermogen hebben. Maar dat is vaak niet het geval. Het probleem is meestal dat ze niet bereid zijn om de moeite te doen die nodig is om hun doelen te bereiken.

Volharding en vastberadenheid zijn essentieel voor succes, maar het gaat verder dan dat. Je moet ook bereid zijn om door te zetten, zelfs wanneer het moeilijk wordt. Veel mensen geven te snel op zodra ze weerstand ondervinden.

Het is belangrijk om te beseffen dat succes niet vanzelf komt. Je moet er hard voor werken en bereid zijn om door te gaan, zelfs als het even niet meezit. Alleen dan kun je echt je doelen bereiken.

Waarom zelf proberen vaak teleurstellend is

Hoe kan het toch dat het ‘op eigen kracht’ iets proberen te bereiken zo vaak eindigt in teleurstelling?

Het probleem is dat we onszelf vaak overschatten. We denken dat we sterker, slimmer of vaardiger zijn dan we in werkelijkheid zijn. En als we er dan niet in slagen om de gewenste verandering te bewerkstelligen, voelen we ons gefrustreerd en falen.

Wat veel effectiever is, is om hulp in te schakelen. Een coach, mentor of expert kan je inzichten geven waar je zelf niet op was gekomen. Zij kunnen je motiveren, je blinde vlekken benoemen en je concrete stappen aanreiken. Zo kun je echt vooruitgang boeken, in plaats van rondjes te draaien.

Wees dus niet te trots om hulp te vragen. Het is een teken van kracht, niet van zwakte. Met de juiste ondersteuning kun je veel meer bereiken dan op eigen houtje.

3 cruciale elementen voor blijvende gedragsverandering

Als je je gedragspatronen wilt doorbreken en nieuwe, gezondere routines wilt aannemen, zijn er drie essentiële elementen waar je rekening mee moet houden. Alleen door deze drie factoren goed aan te pakken, kun je blijvende verandering bewerkstelligen.

Ten eerste is motivatie cruciaal. Je moet een sterke drijfveer hebben om je huidige gewoontes te veranderen. Zonder die innerlijke motivatie zal elke poging tot verandering uiteindelijk stranden. Het formuleren van jouw dieperliggende ‘waarom’ is de eerste stap naar echte verandering.

Daarnaast is het van belang dat je concrete, haalbare doelen stelt. Vage voornemens werken niet. Je moet weten wat je precies wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken.

Tot slot speelt de omgeving een sleutelrol. Je kunt jezelf niet losrukken van je huidige context. Pas als je je omgeving aanpast, word je ondersteund in je nieuwe gedrag.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we bij Fit-Together een programma ontwikkeld om mannen en vrouwen te begeleiden bij deze blijvende veranderingen. In het veranderprogramma The Change in 90 Days is er veel aandacht voor jouw fysieke en mentale uitdaging om verandering blijvend te maken. Professionele coaches helpen je bij iedere stap die je zal zetten om je doelen te halen.