bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Nieuwe gezonde gewoontes aanleren om blijvend af te vallen en fitter te worden

13 juni 2024
Herken je jezelf als iemand die moeite heeft om gedrag te veranderen?

Je bent niet alleen. Veel mensen worstelen met het aanleren van een gezonde levensstijl. Maar wees niet ontmoedigd, want er zijn vaardigheden die je kunt ontwikkelen om je leefstijl duurzaam te veranderen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat afvallen niet iets is dat je eenmalig doet. Het gaat om het kweken van goede gewoontes die je op de lange termijn volhoudt. Met de juiste mentaliteit en tools kun je blijvend resultaat boeken.

Leer jezelf kennen, stel realistische doelen en maak een plan. Bouw kleine, haalbare stappen in en vier je successen. Met geduld en volharding kun je de verandering maken die je zoekt.

De sleutel tot duurzame verandering: focus op je gedrag, niet alleen op resultaten

Een effectief stappenplan voor gedragsverandering begint met het nemen van kleine, haalbare stappen. In plaats van je direct te richten op grote, ingrijpende leefstijlwijzigingen, is het slimmer om te focussen op het geleidelijk opbouwen van nieuwe gewoontes. Door kleine, concrete doelen te stellen en deze stap voor stap te realiseren, creëer je een solide basis voor duurzame verandering. Elk succes, hoe klein ook, geeft je het vertrouwen en de motivatie om door te gaan. Bovendien vermindert een geleidelijke aanpak de kans op ontmoediging of terugval aanzienlijk. Wanneer nieuwe gewoontes eenmaal zijn gevormd, kun je ze langzaam maar zeker uitbreiden en verdiepen. Op deze manier bouw je stap voor stap aan een duurzame leefstijl die bij jou past en die je op den duur ook moeiteloos kunt vasthouden. Het is een beproefde methode die je in staat stelt om blijvende veranderingen in je leven door te voeren.

Hoe maak je nieuwe gewoontes blijvend? Deze 5 tips helpen je op weg

Nieuwe gewoontes aanleren is vaak een uitdaging, maar met de juiste aanpak kun je blijvende verandering creëren. Deze 5 tips helpen je om nieuwe gewoontes duurzaam te maken:

  1. Begin klein en bouw geleidelijk op. Probeer niet meteen alles in één keer te veranderen, maar neem kleine, haalbare stappen. Zo bouw je geleidelijk aan mentale veerkracht op.
  2. Koppel je nieuwe gewoonte aan bestaande routines. ‘Als ik dit doe, dan doe ik daarna altijd dat’. Integreer de nieuwe handeling in je dagelijkse leven, zodat het vanzelfsprekend wordt. Consistentie is key.
  3. Bepaal je intrinsieke motivatie (je ‘waarom’), maak een concreet en haalbaar plan en stel jezelf helder geformeleerde doelen. Visualiseer het resultaat en beloon jezelf bij elke mijlpaal.
  4. Zoek steun in je omgeving. Deel je voornemen met mensen die dicht bij je staan en vraag om motivatie en accountability.
  5. Wees geduldig en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Leefstijlverandering kost tijd.

Met deze effectieve methodes kun je nieuwe gewoontes duurzaam in je leven verankeren. Om je hierbij te helpen heeft Fit-Together een programma ontwikkeld waarbij coaching op effectieve verandering centraal staat. Het Change in 90 Days programma begeleidt je 3 maanden lang in zowel je fysieke als mentale uitdagingen. Je gaat actief aan de slag met een personal trainer, leert in een digitale omgeving stapsgewijs over gezondheid en blijvende verandering.